Geçici Hayvan Bakım Merkezimiz

Geçici Hayvan Bakım Merkezimizde her yıl binlerce minik dostumuzun bakım, tedavi ve aşılarını yapıyoruz. Merkezimizde 5 veteriner hekim, 4 veteriner teknisyeni, 24 yardımcı personel ve de 3 nakil aracı yer alıyor. Çeşitli şekillerde yaralanan ya da sağlık sorunu yaşayan sokak hayvanları Merkezimizde özenle bakım altına alınıyor ve tedavileri bitinceye kadar misafirimiz oluyor. Bu süreç sonrasında minik dostlarımızı yerel hayvan gönüllüleri koordinasyonu ile yaşadıkları alanlara geri bırakıyor ya da sahiplendiriliyoruz. Özel tedavi gerektiren dostlarımıza ise özel alanlarda, özenli bakım uygulanıyor. Her gün 9.00-15.00 saatleri arasında ziyarete açık olan Bakım Merkezimizde gönüllülerimiz de aktif olarak çalışmakta. Burada misafir ettiğimiz minik dostlarımızı ziyaret edebilir, tedavisi devam eden minik dostlarımızla vakit geçirebilirsiniz. Bekleriz…

Koruma ve Barındırma

Merkezimizin temel amacı, sokak hayvanlarının insanlar ve diğer hayvanlarla "birlikte" doğal ortamlarında, sağlık, güven ve huzur içinde yaşamalarını sağlamaktır. Ne var ki bazı sokak hayvanları geçirdikleri bir kaza, aldıkları bir yara, kaptıkları bir enfeksiyon sonucu ya da yaşlarının ilerlemesi nedeniyle yaşamlarını doğal ortamlarında sağlık, güven ve huzur içinde sürdüremez hale gelebilmektedir. Bu gibi durumlarda Merkezimiz hasta, yaralı, sakat ya da yaşlı sokak hayvanlarına kucak açmakta, onları tedavileri ve(ya) rehabilitasyonları tamamlanıncaya kadar geçici, artık hayatını kendi başına sürdüremeyecek olanları ise kalıcı olarak koruma altına almakta, onlara güven ve huzur bulabilecekleri bir ortam sağlamaktadır.

Merkezimize gelen sokak hayvanları aşılanmakta, kısırlaştırılmakta, tedaviye ihtiyacı olanlar tedavileri tamamlanıncaya kadar revir bölümünde barındırılmakta, tedavileri tamamlananlar diğer hayvanlarla sosyalleşebilecekleri geçici hayvan bakım merkezimize alınmakta, her gün gezinti alanlarında dolaşma ihtiyaçlarını ve gerek diğer hayvanlarla gerekse gönüllülerimizle sosyalleşme ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Merkezimizdeki minik dostlarımızın sağlık kontrolleri, besleme ve su gibi ihtiyaçları çalışanlarımız tarafından sağlanırken gönüllülerimiz de her gün düzenli olarak minik dostlarımızla ilgilenip gezdirirler, beraber geçirilen bu süre hayvanların sosyalleşmelerine ve sağlık durumlarına olumlu katkı sağlamaktadır. Ayrıca gönüllülerimiz haftanın yedi günü barınağımızda can dostlarımız için bulunarak geçici hayvan bakım merkezimizi yönetimi ile birlikte sosyal sorumluluk kapsamında gelen öğrencilerimize hayvanlarla iletişim kurmalarında ve onları tanımalarında yardımcı olmaktalar.

Aşılama ve Kısırlaştırma

Merkezimiz hem hayvan ve toplum sağlığının korunması amacıyla aşılama ve kısırlaştırma faaliyetlerini aralıksız sürdürmektedir. Aşıları yapılan ve kısırlaştırılan hayvanlar üzerinde kayıt numarası bulunan plastik küpelerle işaretlenmektedir.

Muayene, Teşhis ve Tedavi

Merkezimizde kaza geçirmiş, yaralanmış, hastalanmış, doğum yapmış veya yaşlanmış hayvanların muayenesi ve tedavisi yapılmaktadır. Merkezimizde çalışan veteriner hekimlerimiz, teknisyenlerimiz ve gönüllülerimizin koordinasyonunda sürekli ilaç kullanması gereken, yürüyebilmek için protez ya da hareket destek aparatları kullanması gereken, özetle sürekli bakıma ve ilgiye muhtaç olan hayvanların da bakımı büyük bir titizlik ve özenle yapılabilmektedir.

Sahiplendirme

Merkezimizde, çeşitli nedenlerle getirilen ya da Merkezimizde dünyaya gelen, aşıları ve kısırlaştırması yapılan, tedaviye ihtiyacı olanlardan tedavisi tamamlanarak sağlıklarına kavuşan hayvanların, evlerini ve sevgilerini bir hayvanla paylaşmak isteyen kişilerce sahiplenilebilmesi için sahiplendirme çalışmaları yapılmaktadır.

Bir cana yuva vermek için Merkezimize başvuran kişilere, gerek Merkezimiz çalışanları, gerekse gönüllülerimiz tarafından minik dostlarımızı sahiplenmedeki amaç ve niyetlerini anlamaya yönelik sorular yöneltilmektedir. Bu sorular bir kedi ve köpeğin ortalama ömrü boyunca kimseye rahatsızlık vermeden fiziksel ve psikolojik olarak sağlık, güven ve huzur içinde yaşayabileceği bir ortama, onun mutlak ve olası ihtiyaçlarını karşılayabilecek maddi olanaklara, bir canın sorumluluğunu üstlenebilecek kararlılık ve sorumluluk duygusuna sahip olup olmadıklarını değerlendirmeye yönelik olmaktadır.

Minik dostlarımızı sahiplenen kişilerin adres ve iletişim bilgileri kayıt altına alınmaktadır. Hayvansever ve minik dostumuz, bir veteriner hekim ve dört gönüllüden oluşan İzleme Komisyonu tarafından belirli aralıklarla ziyaret edilmekte, köpek ve kedi keyif ve sağlığı kontrol edilmekte, sorumluluklarını yerine getirmediği görülen kişilerin köpek ve kedileri tekrar koruma altına alınmaktadır. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na aykırı davranışlar içerisinde bulunduğu tespit edilen kişiler hakkında ilgili mercilere başvuruda bulunulmaktadır.